Juridisch advies voor ondernemers en organisaties
Wij helpen u om grip te krijgen op uw juridische zaken, zodat u meer tijd en rust ervaart en focus houdt op uw core-business.

Meer informatie

Welke rechten en plichten heb je als zzp’er?

Veel mensen zijn zich niet bewust van de rechten en plichten als ZZP’er. Ken je rechten en plichten en je zult zien dat je sterk in je schoenen staat als ZZP’er! 

Recht op bijstand
Vaak denken mensen dat ZZP’ers geen bijstand mogen vragen aan de overheid, toch is dit in bepaalde gevallen niet waar. In bepaalde gevallen kun je namelijk in aanmerking komen voor een tijdelijke Bijstand voor zelfstandigen, ook wel Bbz-uitkering. Voor deze uitkering kun je in aanraking komen als je geen eigen vermogen en buffer meer hebt en arbeidsongeschikt bent. 

Als het niet zo goed gaat met jouw bedrijf, heb je misschien wel recht op algemene bijstand. Daarnaast hebben zwangere vrouwen ook recht op minstens 16 weken zwangerschapsuitkering. 

Recht op toeslagen
Net als elke Nederlander mag je als ZZP’er aanspraak maken op je wettelijke toeslagen. Als je onder een bepaalde inkomensgrens zit kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Houd dit goed in de gaten, want hier kan je honderden euro’s op besparen.

Recht op inkomensschade
Schade die een ander bij jou of je spullen aanricht mag je neerleggen bij de ander. Als de opdrachtgever inderdaad verantwoordelijk is voor de schade, is hij verplicht deze te vergoeden. Dit geldt ook voor de inkomensschade, medische kosten en eventuele reiskosten.

Recht op ontslagbescherming
Een opdrachtgever heeft geen recht om zomaar een ZZP’er te ontslaan, als ZZP’er heb je namelijk recht op ontslagbescherming, wel gelden hier een aantal voorwaarden voor:

  • Je hebt het werk zelf verricht
  • Je hebt soortgelijk werk voor tenminste 2 opdrachtgevers tegelijk gedaan
  • Bij de uitvoering heb je maximaal 2 hulpkrachten ingeschakeld
  • De werkzaamheden zijn niet van bijkomende aard

Plicht tot schadevergoeding
Als ZZP’er ben je verantwoordelijk voor de schade die je aanricht ook al gaat het per ongeluk. In dat geval moet je de verzekeraar de schade of het letsel laten vergoeden.

Wil je graag meer weten over de rechten en plichten als ZZP’er? Neem gerust eens contact op! 

 

Deel dit verhaal:

Vraag nu een legal scan aan van uw zaak.

Voor al uw juridische zaken.

Vraag nu een scan aan
Stuur bericht
1
Advies nodig?
Heeft u vragen over juridische zaken? Dan kunt u ons ook Whatsappen.