Juridisch advies voor ondernemers en organisaties
Wij helpen u om grip te krijgen op uw juridische zaken, zodat u meer tijd en rust ervaart en focus houdt op uw core-business.

Meer informatie

Huurder mag blijven wonen, ondanks aanwezigheid hennep

In de huurovereenkomst staat een zero tolerance-beleid: wordt er hennep in de huurwoning aangetroffen, dan wordt de huurovereenkomst ontbonden. Toch ontsnapt een huurder hieraan.

Een man huurt een woning van een woningcorporatie. In de huurvoorwaarden staat dat hij in de woning geen Opiumdelicten mag plegen, zoals het kweken, drogen of knippen van hennep. In dat geval kan de huurovereenkomst worden ontbonden. 

Controle

De man huurt ook als onderhuurder een bedrijfsruimte van waaruit hij zijn computerbedrijfje exploiteert. Daar treft de politie tijdens een bestuurlijke controle allerlei hennep-gerelateerde goederen aan, zoals filters, lampen, transformatoren en groeimiddelen. Bij de man thuis worden 140 gram hennep, 10 gram hasjiesj en één gram cocaïne en ook kweekbakjes en een droogtent voor hennep gevonden. Door de slechte kwaliteit van de hennep wordt hij niet vervolgd.

Zero tolerance

De woningcorporatie hanteert een zero tolerance-beleid en wil de huurovereenkomst ontbinden, maar de kantonrechter houdt dat tegen. Vervolgens stapt de corporatie naar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Het hof stelt vast dat de man de huurverbintenis niet correct is nagekomen en dat deze tekortkoming de corporatie het recht geeft de overeenkomst te ontbinden. Maar er is een tenzij: als de tekortkoming de ontbinding met haar gevolgen niet rechtvaardigt. De tekortkoming moet van ‘voldoende gewicht’ zijn. Was dat hier het geval?

Geringe betekenis

De man stelt dat hij de huurvoorwaarden niet heeft gelezen, maar dat komt voor zijn rekening en risico. De huurvoorwaarden zijn gewoon van toepassing en wat de man deed was niet toegestaan. Echter, oordeelt het hof, de tekortkoming van de huurder is van een te geringe betekenis om de ontbinding van de huurovereenkomst te rechtvaardigen. Van belang daarbij is het voornemen van de burgemeester: eerst wilde hij de woning (als ‘drugspand’) sluiten maar daarvan kwam hij terug. De huurder heeft met zijn ex-partner een minderjarig kind dat in het huis verblijft, er zijn geen andere woningen beschikbaar, er is niet geconstateerd dat er daadwerkelijk drugs worden verhandeld en er is geen overlast vastgesteld. Deze redenen van de burgemeester tellen voor het hof zwaar. Wat ook meespeelde is dat het Openbaar Ministerie de man niet vervolgt en dat de man een ontwikkelingsstoornis (met kenmerken van adhd) heeft. Tijdens zijn behandeling heeft hij nooit drugs gebruikt.

Geen ontbinding

Net zoals de kantonrechter oordeelde, komt het hof tot de conclusie dat de feiten niet zwaar genoeg zijn om de huurovereenkomst te ontbinden, ondanks het zero tolerance-beleid. Ook niet nu in het bedrijfspand hennep-gerelateerde goederen zijn aangetroffen: dit bedrijfspand werd niet verhuurd door deze corporatie, en waarschijnlijk had de man, die met anderen in dat bedrijfspand zat, hiermee niets te maken.

ECLI:NL:GHSHE:2022:1696

Bron:Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch| jurisprudentie| ECLI:NL:GHSHE:2022:1696 200.288.618_01| 30-05-2022
Deel dit verhaal:

Vraag nu een legal scan aan van uw zaak.

Voor al uw juridische zaken.

Vraag nu een scan aan
Stuur bericht
1
Advies nodig?
Heeft u vragen over juridische zaken? Dan kunt u ons ook Whatsappen.